דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


זהב ועוד קצת זהב 

מאת    [ 11/10/2010 ]

מילים במאמר: 1686   [ נצפה 3273 פעמים ]

משנת 2001 ועד שנת  2010 עלה מחיר אונקיית זהב ממחיר של 257$ למחיר שיא של יותר מ-1200$,
יותר מפי-4 .

בשנות השבעים, משנת 1970 ועד שנת 1980, עלה מחיר הזהב פי 25 , (ממחיר של 35$ עד למחיר של 875$).

מדוע עולה מחיר הזהב? באיזה שלב נמצא מחירו ? האם מחירו קרוב לשיא והוא צפוי לרדת חדות או שזו רק ההתחלה? איך יכול אדם פשוט להשקיע בזהב וממה יש להיזהר? על שאלות אלה ונוספות אנסה לענות כאן.

ראשית, יש להבין מהו זהב.

אנשים רבים, כולל מומחי השקעות, כלכלנים, וכתבים כלכליים רואים את הזהב כשייך לשוק הסחורות, (Commodities)  בדומה לנפט, נחושת וחיטה, זוהי טעות מוחלטת, זהב הוא מטבע (Currency) , למעשה הזהב הוא המטבע האידיאלי, האמיתי, ההוגן העתיק ביותר ולדעת רבים הוא המטבע הנצחי, בניגוד למטבעות שהם התחייבויות של ממשלות כגון דולר, שקל או לירה ז"ל.

מדוע הזהב הוא הכסף (מטבע) האידיאלי? הוא נדיר ולא ניתן לייצר אותו מנייר ודיו (כמו כסף שממשלות מדפיסות), מטבע זהב קטן אוצר בתוכו ערך רב (בניגוד למטבע ממתכת כסף), ניתן לחלק אותו לכל גודל ועדיין הערך היחסי נשמר (בניגוד ליהלומים), ניתן להעריך את ערכו בקלות על ידי שקילה, הוא לא מתקלקל במשך הזמן וניתן לטלטלו בקלות (בניגוד לנדלן).

כל הנאמר כאן נכון במידה מסוימת גם לגבי מתכת הכסף, אני נוהג לקרא לה "האחות הקטנה והעצבנית של הזהב" מכיוון שהשוק שלה יותר קטן והתנודתיות במחיר יותר גבוהה.

מחיר הזהב מושפע מגורמים רבים, רבים מאוד, הוא למעשה הברומטר הכי רגיש לכל אירוע בעולם: כלכלי, גיאופוליטי, מלחמות ואפילו מזג אויר. לעיתים גורם מסוים משפיע חזק על מחירו ולעיתים גורם אחר, קשה מאוד לצפות את מחירו לטווח הקצר.

במאמר זה אני מתרכז בגורמים לטווח ארוך שמשפיעים על מחיר הזהב, אלה הגורמים הבסיסיים (Fundamentals) שאסקור אותם כאן בקצרה:

  • הגנה בפני אינפלציה: תקציב גירעוני של ממשלות, ובראשם ממשלת ארה"ב, הדפסת כסף מסיבית כדי לתמוך בכלכלה על ידי בנקים מרכזיים גורמים לירידת ערך הכסף מול הזהב. בעקבות המשבר הכלכלי בשנים האחרונות, חייבות ממשלות רבות ובתוכן ישראל למנוע את התחזקות המטבע המקומי כנגד הדולר כדי לשמור על היצוא שלהן, הן עושות זאת על ידי קנית דולרים במטבע מקומי ולמעשה "מדפיסות" מטבע מקומי כדי שלא יתחזק מול הדולר, כלומר ארה"ב גוררת את כל העולם לאינפלציה. ברגע שאינפלציה מתחילה, היא מתנהגת ככדור שלג שגדל מחודש לחודש. כדי לעצור אינפלציה חייבים לקיים תקציב ממשלתי מאוזן ומדיניות כלכלית מרוסנת, מצב כזה מכניס משק למיתון ואף פוליטיקאי לא ייזום מהלך כזה (בייחוד במצב הכלכלי הנוכחי) אלא אם אין לו שום בררה אחרת. זה מה שקרה בישראל בשנות השבעים ? שמונים.

הערה: גורם משמעותי שיכול למנוע אינפלציה עולמית הוא נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב ? בן שלום ברננקי, אני מאוד מעריך את היכולת המקצועית שלו וברור שהוא ינסה למנוע אינפלציה, השאלה מי ינצח, הפוליטיקאים או ברננקי?

  • הקטנת ההיצע: כל הזהב שזול להפיק כבר נוצל, מחיר ייצור אונקיית זהב עולה בהתמדה בגלל עלית מחירי האנרגיה, הברזל ושאר עלויות הייצור. פעילות הירוקים בעולם גורמת לקשיים רבים יותר בקבלת רישיונות כרייה ובסופו של דבר מאריך את משך הזמן הדרוש להקמת מכרה ואת ההוצאות למניעת נזקים אקולוגים. גורם נוסף מצד ההיצע הוא מכירות של בנקים מרכזיים. החל משנת 2000 הבנקים המרכזיים הגבילו את עצמם בכמות המכירות השנתיות. הביקושים מצד בנקים מרכזיים של סין, הודו, רוסיה ומדינות נוספות בעלות רזרבות של הררי דולרים גובר על ההיצע ולמעשה דוחף את מחיר הזהב כלפי מעלה. כיום, סך הקניות של הבנקים המרכזיים עולה על סך המכירות בסיכום שנתי, זהו מצב חדש שלא היה כדוגמתו למעלה מ-30 שנה. (בשנת 2009 הכריז הבנק העולמי שהוא מוכר חלק מרזרבות הזהב שלו, הדבר גרם לנפילה מידית וחדה במחיר הזהב, לאחר כמה ימים התברר שהודו קנתה חלק גדול מהזהב, הדבר גרם לעליה חדה במחיר הזהב מ-$1035 עד $1225 תוך מספר שבועות).
  • הגדלת הביקוש: רוב הזהב הקיים בעולם משמש להשקעה, לשמירת עושר ולתכשיטים (שנחשבים גם כן כהשקעה). תהליך ההתפתחות המזורז בארצות אסיה כגון הודו וסין מביא לשיפור המצב הכלכלי שם, במדינות אלה האוכלוסייה מעדיפה השקעות בזהב פיזי. הודו היא צרכנית הזהב הגדולה בעולם, תקופת הסתיו נחשבת בהודו כ"עונת החתונות" ונהוג שם לקנות לכלה הרבה זהב, דבר הגורם להגדלת הביקוש העולמי כל שנה החל מחודש ספטמבר. בסין הממשלה מעודדת רכישת מתכות זהב וכסף כהשקעה לאזרח הקטן, בעבר הדבר היה אסור וכיום הממשלה עושה פרסומת בטלוויזיה הממלכתית ומעודדת את האזרחים לקנות מתכות יקרות להשקעה. גם במערב הביקוש עולה בשנים האחרונות עקב יצירת כלי השקעה חדשים  בזהב וכסף פיזיים כגון GLD או SLV , גופים אלה צברו מאות טונות של זהב וכסף תוך מספר שנים מעטות.

אתר אינטרנט חשוב העוסק בזהב: www.jsmineset.com

אתר זה מתעדכן מידי יום והוא פועל ללא פרסומות וללא מטרות רווח, מטרתו לעזור לך להבין את התחום יותר טוב. בעל האתר הוא ג'ים סינקלר, אדם בעל ניסיון ומוניטין רב בתחום זה ונחשב בעיני רבים כולל כותב שורות אלה ל"גורו" של ההשקעות בזהב. ג'ים עשה הון רב מהשקעות בזהב. הוא ידע למכור את כל הזהב שלו בשנת 1980 כאשר הזהב הגיע לשיא וכבר בשנת 2000 הוא אמר שהזהב נמצא בתחתית ומחירו צפוי לעלות בשנים הקרובות. הוא חזה את המשבר הכלכלי וידע לצפות את נקודות השיא של הזהב בדיוק רב. באתר של ג'ים תוכל לקרוא מהן נקודות השיא הצפויות לדעתו במחיר הזהב( 1278$ ו-1650$, בכל נקודת שיא צפוי תיקון ולאחר מכן המשך עליות לשיא הבא).

לדעתו של ג'ים סינקלר, צפויות לנו עוד שנים רבות שבהן מחיר הזהב יעלה מאחר והמגמות התומכות במחיר הזהב צפויות להתחזק בשנים הקרובות.

מבחינה טכנית, כל השקעה וספקולציה בכל תחום עוברת שלושה שלבים עיקריים, השלב הראשון הוא איסוף סחורה על ידי גורמים חכמים בעלי הון רב וסבלנות, המחיר מדשדש במשך שנים וקיים חוסר עניין מוחלט מצד הציבור הרחב.

בשלב השני משקיעים מצטרפים, המחיר מתחיל לזוז באיטיות, הציבור הרחב עדין בחוץ.

בשלב השלישי הציבור מצטרף לחגיגה, זהו השלב שבו הגורמים שקנו קודם מפיצים את הסחורה לציבור הרחב במחיר גבוה, תנודות המחירים גדולות, כולם מדברים על ההשקעה הזו, במדיה, במסיבות, במונית הנהג נותן טיפים וגם הפנסיונית גברת כהן מחדרה מבקשת מפקיד הבנק לקנות לה קצת מניות X מהחסכונות שלה. נוצרת בועה לפני שלב ההתרסקות. פתאום אין למי למכור והמחיר נופל בחדות, הציבור שוב מפסיד בגדול ונשבע שלא ישקיע יותר ב-X .

זהו התהליך שקורה תמיד, זה קרה במאה ה-17 בהולנד בבורסת הצבעוניים וקורה אצלנו כל הזמן.

אז איפה הזהב עכשיו? ללא כל ספק לא הגענו לשלב השלישי, התופעות המתוארות לעיל עדין לא קורות אצלנו ובעולם, הציבור הרחב עדין רחוק מהשקעה בזהב. יש ניצנים בודדים, אך רוב הציבור לא מודע לסיפור של הזהב. לדעתי אנחנו בשלב השני, לכן אני חושב שלמרות שהזהב עלה כבר פי-4 מהשפל, יש מקום רב להמשך העלייה במחירו.

 

איך להשקיע בזהב? ישנן דרכים רבות ומגוונות, אתייחס כאן לחלקן:

  • חוזים עתידים בבורסת הסחורות: "שומר נפשו וכספו ירחק". זוהי ספקולציה לטווח קצר, כ-95% מהמשקיעים בדרך זו מפסידים את כספם לכרישים הגדולים. לברוח.
  • מניות של חברות העוסקות בכרייה וחיפוש זהב: יש אלפי חברות כאלה בשלבים שונים של תהליך- יצרנים גדולים, יצרנים בינוניים בשלבי הקמת מכרה או בשלב החיפושים. השקעה במניות של חברות דורשת ידע והבנה של התחום. היתרון שלחברות יש מינוף (Leverage) על מחיר הזהב, זה יתרון בעליות וחיסרון בירידות. ישנן חברות ("באריק" לדוגמא) שמכרו את תפוקת הזהב שלהן מראש במחיר נמוך וכאשר מחיר הזהב עולה הן מפסידות כסף במקום להרוויח. יש להימנע מהשקעה בהן.

חברות איכותיות הן: SLW, SSRI, RGLD, AUY,  AEM ואחרות (אין כאן המלצה, יש לבדוק כל מניה לעומק לפני שקונים). מחירי מניות חברות המכרות מושפעים מגורמים נוספים כגון מצב שוק המניות ולא רק ממחיר הזהב.

אתר אינטרנט מומלץ למתעניין בתחום ההשקעה במניות של חברות לכרית זהב: www.caseyresearch.com

  • תעודות סל: ישנם מספר סוגים, כגון GLD העוקבת אחר מחיר הזהב או SLV העוקבת אחר מחיר הכסף. אם בוחרים באפשרות זו אני ממליץ להשתמש ב- CEF מאחר וחברה זו מחזיקה באופן "שקוף" לציבור את המתכות היקרות שלה (50% זהב ו-50% כסף). לגבי GLD ו-SLV, אין להן שקיפות מלאה ויש גורמים הטוענים שאין להן את כל כמות הזהב והכסף שהן מצהירות עליה. יש לזכור שהשקעה בדרך זו מחייבת עמלות קניה ומכירה של המניות וכן תשלום מס על הרווחים ( 20% ).
  • זהב ממשי: בצורה של מטבעות או מטילי זהב. היתרון הבולט כאן שכאשר אתה מחזיק זהב ממשי ? אין שום אדם או גוף כלכלי או ממלכתי המפריד בינך לבין הכסף שלך. בכל אפשרות אחרת, כולל כסף מזומן ישראלי או זר, אתה מחזיק התחייבות של מישהו לערך הנייר או המניה. חברות, בנקים וגם ממשלות יכולים להודיע לך בוקר אחד שהנייר שאתה מחזיק שווה פחות או לא שווה בכלל, למעשה כאשר ממשלה מדפיסה כסף היא מפחיתה מערכו של הכסף הקיים. זהו מס סמוי שלפוליטיקאים נוח מאוד להשתמש בו. החזקת זהב ממשי מחייבת אמצעי אבטחה כגון כספת בבנק וביטוח מתאים.


בקטגוריה זו ישנן שתי אפשרויות עיקריות להשקעה:


    • 
    • מטבעות זהב ומטילי זהב ללא ערך אספני: מטבעות נפוצים בארץ הם ה"קרוגרנד" הדרום אפריקאי (מכיל אונקיה אחת בדיוק), ה"סוברין" האנגלי (משקלו 7.988 ,  תכולת הזהב 91.666% , ישנן זיופים שבהם תכולת הזהב נמוכה יותר). ישנן רבים נוספים. יתרונם של מטבעות ללא ערך אספני ומטילים הוא בנזילות ובזמינות שלהם. מחירם נע בין  5% מתחת למחיר הזהב עד 10% מעל למחיר הזהב וההפרש בין קניה למכירה הוא 5-10%. יש לרכוש את המטבעות מאדם אמין כדי לא לפול בפח.


אתר מומלץ למחירי מטבעות ומטילי זהב בחו"ל הוא:
www.kitco.com

 


    • 
    • מטבעות בעלי ערך אספני, מהארץ ומחו"ל, השקעה בהן מחייבת ידע והכרות עם התחום האספני. לדעתי קיימת הזדמנות בשוק מטבעות הזהב הישראלי שכיום מטבעות אספניים נמכרים במחירים דומים למחירי מטבעות לא אספניים. במצב כזה, כאשר אתה משלם פרמיה נמוכה (עד 15% בנוסף על מחיר הזהב), הסיכון שלך הוא נמוך אך קיים סיכוי שבמשך הזמן הערך האספני של המטבע יעלה ותוכל לממש את המטבע בפרמיה גבוהה יותר. לתחום זה של מטבעות אספניים יוקדש מאמר נפרד. באופן גס אני יכול לומר שהפרמטר החשוב ביותר הוא הכמות שהונפקה לשוק, ככל שהמטבע/מדליה נדיר יותר ערכו האספני גבוה יותר, ישנן פרמטרים נוספים כגון נושא המטבע/מדליה, תכולת הזהב ועוד.

 

לסיכום המאמר אני רוצה להתייחס לזווית הפסיכולוגית. הזהב הוא תנודתי, מי שמשקיע בזהב לטווח ארוך צריך להתעלם מהתנודות היום-יומיות, מי שלא יכול לסבול שינויים קיצוניים-שלא יכנס לתחום מראש. כאשר אתה קונה ? בדרך כלל תהיה תקופה מסוימת שבו מחיר הזהב ירד מתחת למחיר הקניה שלך. כמשקיע לטווח ארוך עליך לקבל בהבנה מצב כזה ולא לכעוס על עצמך, זוהי אשליה לחשוב שניתן לקנות במחיר הנמוך ביותר (ולמכור במחיר הגבוה ביותר).




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב